Voedings- en gezondheidsclaims

Het aanprijzen van producten is aan bepaalde regels gebonden. Zo moeten producenten bij beweringen over de voedingswaarde en het gezondheidseffect van hun producten voldoen aan de voorwaarden van de Europese claimsverordening. Deze regels gelden voor alle uitingen: niet alleen op het etiket, maar ook in advertenties, op het winkelschap en op websites. Ook collectieve reclame moet aan deze verordening voldoen.

Meer informatie over voedings- en gezondheidsclaims is te vinden op de website van de Productschappencommissie Levensmiddelenwetgeving, de PLW:

Hulpmiddel voor voedingsclaims: indicator voedingsclaims

Regelmatig overwegen bedrijven het gebruik van voedingsclaims, of zij willen nagaan of hun gebruikte voedingsclaims nog geoorloofd zijn. Voor die gevallen hebben de productschappen een hulpmiddel ontwikkeld, de Indicator Voedingsclaims PVE (IV-PVE). In een PVE-Nieuwsbericht van 27 september 2010 treft u meer informatie over de Indicator Voedingsclaims PVE aan.

Overheidstoezicht De controle op de naleving van de claimsverordening is opgedragen aan de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
De NVWA heeft inmiddels twee verslagen uitgebracht over de naleving van de regels voor voedingsclaims. Hieruit is op te maken dat de naleving van de verordening nog niet optimaal is.
Het laatste rapport van de NVWA gaat over de naleving van de wetgeving voor voedingsclaims op etiketten van levensmiddelen die in de periode oktober 2009 - januari 2010 in de verkoop waren. Hieronder een link naar dat rapport.

Meer informatie

Links naar andere sites

Documenten op deze website

Schapen & geiten

| Mijn PVE | Links | Contact