VKI Schapen en Geiten

De verplichting om slachtdieren te voorzien van voedselketeninformatie (VKI) geldt in Nederland voor schapen en geiten sinds 1 juli 2010. Houders van schapen en geiten kunnen aan VKI voldoen door het opgeven van de informatie aan het systeem InfoSchaap/InfoGeit. Dit kan met de computer (www.infoschaap.nl of www.infogeit.nl) of telefonisch (0900-7863833).

Meer informatie over achtergrond van VKI leest u hier

Op de website van het PVV is ook een lijst met veelgestelde vragen over VKI in de schapen- en geitensector opgenomen.

Om de VKI-website te gebruiken is een persoonlijke toegangscode nodig. Alle schapen- en geitenhouders ontvingen in juni 2010 een brief met die codes. Wie ook runderen heeft, kan voor InfoSchaap/InfoGeit de inlogcodes van InfoRund gebruiken. Veehouders die hun codes kwijt zijn, kunnen deze opnieuw aanvragen via het telefoonnummer 0900-7863833.
Gebruik van InfoSchaap/InfoGeit kost eenmalig € 9,54 of € 10,54 (afhankelijk van de betalingswijze). In de brief over InfoSchaap/Infogeit leest u hierover meer.

De VKI moet voor de aankomst van de slachtdieren op het slachthuis aanwezig zijn. De VKI mag de dieren vergezellen als de dieren bij een zelfslachtende slager worden geslacht.

NB:
Bij aflevering van schapen, geiten of lammeren voor de houderij hoeft dus géén VKI te worden afgegeven. Bij bijzondere noodslachtingen (dieren die met een groenverklaring naar het slachthuis gaan) moet de veehouder wél VKI afgeven.

ELEKTRONISCHE AANLEVERING VAN VKI

De elektronische databank InfoSchaap/Infogeit is opgericht om een enorme papierstroom te voorkomen. Het systeem wordt in opdracht van de sector beheerd door het Centrum voor Bedrijfsdiensten (CBD) in Zeist.

Een veehouder die één of meerdere slachtschapen of -geiten laat afvoeren, kan de VKI via de website www.infoschaap.nl of www.infogeit.nl opgeven. Wie geen gebruik maakt van internet kan ook bellen met het servicenummer 0900-7863833. De gegevens worden dan voor u in de computer gezet.
Het is handig om de gegevens paraat te hebben in een vooraf ingevuld VKI-formulier.

Veehouders kunnen ook een ander machtigen om de VKI-gegevens namens hen in infoschaap/infogeit in te voeren. Dit kan via de website www.infoschaap.nl of www.infogeit.nl.
Het aanmelden van de VKI gebeurt bij voorkeur op de dag voor de afvoer van de slachtdieren.

Het kan voorkomen dat een ontvangende partij liever een papieren VKI-formulier ontvangt. Hiervoor staat op deze website een VKI-formulier (in PDF). De veehouder kan dit formulier ook gebruiken om de gegevens door te geven aan iemand die namens hem de VKI-gegevens in InfoSchaap/InfoGeit aanmeldt.

GEBRUIK VKI DOOR DE SLACHTERIJ De slachterij kan de gegevens van de opgegeven runderen in InfoSchaap/InfoGeit inzien en opvragen. De slachterij moet actief gebruik maken van de informatie die met VKI wordt gegeven.

Meer informatie

Links naar andere websites

Documenten op deze site:

Schapen & geiten

| Mijn PVE | Links | Contact